Verslag fokdag 2008

Het prachtige kasteel op Landgoed Zwaluwenburg vormde afgelopen zaterdag het decor van de 63e editie van de paarden fokdag met concours.

Het weer was ideaal voor het houden van een dergelijk evenement en veel belangstellenden hadden dan ook de weg gevonden om te genieten van deze schitterende entourage met prachtige paarden.

Zoals ieder jaar vormde het Nationaal kampioenschap van tweejarigen voor de dresseerkar een hoogtepunt. Deze rubriek, gesponsord door de Rabobank Noordwest-Veluwe, wordt alleen in Oldebroek verreden. Het werd een mooie strijd tussen twee plaatselijke deelnemers. De titel ging uiteindelijk naar Gerrit Bonestroo uit Oosterwolde met de merrie Benita (v. Larix), tweede werd Jacob Bovendorp uit Oldebroek met de merrie Beodora (v. Nando).

Het morgenprogramma begon met de fokdag. In twee keuringsbanen werden de paarden door de jury beoordeeld. De kwaliteit was van een goed niveau, hetgeen resulteerde in veel oranje linten voor een 1e fokdag premie.
De driejarige Anna (v. Sander) van de familie Schilder uit Kampen werd, evenals vorig jaar, algemeen kampioen van de tuigpaarden. Reservekampioen werd de tweejarige Bertida (v. Saffraan) van Hendrik Scholten uit Wezep. Kampioen bij de rijpaarden was de vijfjarige Whisper Romicitas (v. Oscar) van J.H.Tekkelenburg uit Swifterbant. Tweede werd de eveneens vijfjarige Waomie (v. Elcaro) van G. van Boven-Bonestroo uit Oldebroek.

Het kampioenschap bij de tuigpaard merrieveulens ging naar Dessa (v. Sander) van de familie Schilder uit Kampen. Denederose van ’t Hooge (v. Torino) van G. Boonestro uit Oosterwolde werd tweede. Bij de tuigpaard hengstveulens werd Donvito van de Mulligenvree (v. Torino) van R. en G. van Boven kampioen, gevold door Dageraad (v. Waldemar) van C.L. Mooiweer uit Doornspijk.

J.H. Tekkelenburg uit Swifterbant was ook inzender van de kampioen bij de rijpaardveulens met Davire Ceroon (v. Oscar). Dalottie (v. Winningmood) van H. Uitslag-v.d. Brake werd tweede.

Na het ochtend gedeelte stonden de rubrieken voor tuigpaarden, hackney’s en bestgaand rijpaard op het programma. Er werden twee kampioenschappen verreden.
De titel bij de tweespannen hackney’s open klasse ging naar F.A. Rovers uit Lemelerveld met Suprise Gusty en Suprice Mathie. Kampioen eenspannen tuigpaarden open klasse werd Oscar van W. Kosse uit Dedemsvaart gereden door Egbert Emmink.
Het streeknummer werd gewonnen door G. Bonestroo uit Oosterwolde met Winnetou gevold door Watella van Sal v.d. Brake uit Doornspijk.

In de rubriek bestgaand rijpaard ging de titel naar Uriah Heep met Tinette Holzscherer uit Doornspijk. Matilda Vos uit Elburg werd met Wadjet Cobra tweede.

De rubriek met tweespannen voor oogstwagens is elk jaar een waardig slotnummer. Het is prachtig om te zien hoe men vroeger met paard en wagen de oogst binnen haalde. Enkele rijders hadden nagenoeg hun hele familie op de wagen plaats laten nemen. Beerd Bonestroo uit Oosterwolde kreeg de prijs voor het schoonste geheel.