Verslag Fokdag 2009

De 64e editie van de paardenfokdag en concours trok afgelopen zaterdag, mede door het mooie weer, vele bezoekers naar het prachtige landgoed Zwaluwenburg.

Ook dit jaar was het Nationaal kampioenschap van tweejarigen voor de dresseerkar een hoogtepunt. Deze rubriek, gesponsord door de Rabobank Noordwest-Veluwe, wordt alleen in Oldebroek verreden. De titel ging naar Chris (v. Victory) van Gerrit Bonestroo uit Oosterwolde. Door een ongeval eerder op de dag, dat achteraf bleek mee te vallen, kon hij niet zelf te rijden. Bep van de Brake verving hem. Tweede werd C – You Later (v. Ulandro) van Henk Scholten uit Wezep.

Het ochtendprogramma startte met de fokdag. De jury kon mededelen dat ze goede paarden gezien had. Er werden dan ook veel oranje linten uitgedeeld voor een 1e fokdag premie.
De driejarige Bertida (v. Saffraan) van H. Scholten uit Wezep werd algemeen kampioen van de tuigpaarden. Reservekampioen werd de tweejarige Ciska (v. Patijn) van G. Lokhorst uit Doornspijk.
Kampioen bij de rijpaarden werd de tweejarige Crocus J.R. (v. Vaillant) van J. van Oene te ’t Loo-Oldebroek. Het reserve kampioenschap was hier voor de vierjarige Annerina (v. Polansky) van H. Uitslag- van de Brake te Oldebroek.

Het kampioenschap bij de tuigpaard merrieveulens ging naar Elarda II (v. Kowalski) van C.L. Mooiweer te Doornspijk. Esperanza (v. Patijn) van H.J. van Weeghel tweede. Bij de tuigpaard hengstveulens werd Elvis (v. Manno) van H. Spronk uit Oldebroek kampioen, gevold door Edeling (v. Artflex) van Stal Van de Brake uit Doornspijk.

Comb. Hoksbergen-Lans uit Kamperveen was de inzender van de kampioen bij de rijpaardveulens E. (v. Vieut). Enya (v. Gibraldi) van W. van Boven uit Kamperveen werd in deze rubriek tweede.

Na het ochtend gedeelte stonden de rubrieken voor tuigpaarden, hackney’s en bestgaand rijpaard op het programma. Kampioen tweespannen tuigpaarden open klasse werden Zwieber en Olievier van E. de Gooyer uit Blaricum.

In de rubriek bestgaand rijpaard was de titel voor Henrieke van Olst uit Oldebroek met Urieka. Sanne Platte bezette de tweede plaats met het paard Zender.

Het streeknummer werd gewonnen door Bart van B. van Boven met rijdster C. van Boven, gevolgd door Zilvia van H. Reurink uit ’t Harde die werd gereden door J. Bovendorp.

De dag werd afgesloten met de rubriek tweespannen voor oogstwagens waar ook dit jaar weer veel aanspanningen aan deelnamen. B. Bonestroo uit Oosterwolde ontving wederom de prijs voor het schoonste geheel.