Verslag Fokdag 2012

De 67e editie van de paardenfokdag en concours trok afgelopen zaterdag veel bezoekers naar het prachtige landgoed Zwaluwenburg.

Ook dit jaar werden er weer diverse kampioenschappen verreden. Voor de tweede keer werd het kampioenschap voor vier-, vijf- en zesjarige paarden verreden. De titel ging naar het paard Danser van T. van Doorn uit Soest met op de tweede plaats het paard Claus van K. van de weg uit Oosterwolde.

Het ochtendprogramma startte met de fokdag. De jury was van mening dat er goede paarden aanwezig waren. Er werden dan ook veel oranje linten uitgedeeld voor een 1e fokdag premie.
De merrie Elise Elarda (v. Stuurboord) van L. en M. Polinder te Nunspeet werd algemeen kampioen van de tuigpaarden.
Kampioen bij de rijpaarden werd de merrie Esprit (v. Oscar) van E. Deelen uit Doornspijk.


Het kampioenschap bij de tuigpaard merrieveulens ging naar Hope (v. Crescendo) van J. Achter de Molen uit Oosterwolde. Hille-gonda (v. Crescendo) van G. Bonestroo uit Oosterwolde werd tweede. Bij de tuigpaard hengstveulens werd Hertog (v. Bocellie) van Stal Van de Brake uit Doornspijk kampioen, gevold door Heodoor (v. Waldemar) van J. Bovendorp uit Oldebroek.
Kampioen van de rijpaard veulens werd Hero (v. Chippendale) van H. van Wijhe te ’t Harde. Tweede werd Harold (v. Uphil) van J.M.E. Schotman te Hattem.
Hannah (v. Danser) van Stal Schilder te Kampen werd de kampioen van de basispaard veulens, met op de tweede plaats Hezzel (v. Laurenz) van H. Kok uit Zwolle.

Na het ochtend gedeelte stonden de rubrieken voor tuigpaarden, hackney’s en bestgaand rijpaard op het programma. Kampioen tweespan tuigpaarden werden Warempel (v. Ganges) en De Bree (v. Selleen) van W. Jansen uit Olst. Tweede werden Ziana (v. Cinovo) en Zwever (v. Balmoral) van P. Hoksbergen te Heerde.
Bij de eenspan hackney’s gereden door dames ging de titel naar Leyrun Just Jim (v. Benthof’s Amir) van B. Freriks te Arnhem en gereden door A. Arends, gevolgd door No Mercy (v. Noble Boy) van C. Freriks te Arnhem.

In de rubriek bestgaand rijpaard ging de titel dit jaar naar Zebalia HZ (v. Carland) van H. Hoksbergen uit Oldebroek. Tweede werd E. Rietman uit Kampen met Zahara (v. Raddison).

Het streeknummer werd gewonnen door Claus (v. Manno) van en gereden door K. van de Weg uit Oosterwolde. Dojola (v. Zorro) van W. Plette uit Doornspijk en gereden door H. Plette pakte de tweede plaats.

De dag werd afgesloten met de rubriek tweespannen voor oogstwagens, waar ook dit jaar weer veel aanspanningen aan deelnamen.